Allmänt om havtorn

Just nu har vi självplock på havtorn. Ring före Ni kommer. Varmt Välkomna!

Svensk superfruit no 1

Havtorn är en spännande växt med många hälsosamma och aromatiska egenskaper för livsmedel-, kosmetika -och läkemedelsindustrin. Växten är relativt okänd för många människor trots att den funnits sedan istiden och växer vilt i Sverige.

Den folkmedicinska användningen finns sedan flera hundra år tillbaka nedskriven i Kina i Four Books of Pharmacopeia av Yuan Dynastin och the Pearl Materia Medica av Qing Dynastin. 1977 skrevs havtorn in i den nutida kinesiska farmakopén.

Den hälsosamma oljan från havtorn innehåller mer än 100 bioaktiva ämnen inkluderande nyttiga naturliga omättade fettsyror, varav den sällsynta fettsyran palmitolein, Omega 7, är den mest framträdande. Men även Omega 3,6,9, antioxidanter, flavonoider, karotenoider och växtsteroler ingår i detta fantastiska bär.

I fruktjuicen finns dessutom höga halter av c-vitamin och mängder av andra nyttiga vitaminer och antioxidanter. Du kan lätt pressa havtorn på juice genom att först upphetta bären till 80 grader och sen pressa ut juicen.

Ur havtorns bäret kan man extrahera fram 2 olika sorters oljor. Kärnolja eller fröolja som är guldig till färgen med mycket Omega 3 och Omega 6, samt den röda havtornsoljan ur fruktköttet med höga halter av Omega 7 och Omega 9. Resterande fraktioner är skal och fruktkött och används som grund till bla. Juice, marmelad, glass, bakning m.m.

Användningen idag från havtornsbusken är stor och växande. Idag finns juicer, marmelad, glass, sillinläggningar, te från bladen, müsli, kosmetika och kosttilskott som Mucopen och Membrasin.

Den medicinska användningen och forskningen inom havtorn sträcker sig allt ifrån hjärt-kärl, kolesterol. cancer, stålningsskador, antiinflammatoriska, eksem, torra slemhinnor, lever och sårläkning. Mängder av vetenskapligt material har publicerats och sammantaget gör detta havtorn till ett av dem hetaste bären just nu.

Du kan läsa mer om havtornsforskning här: http://ekohavtorn.slu.se/Valkommen.html

När det gäller havtorn och allergi så känner vi inte till några fall där man har ätit havtorn som har lett till några allergiska besvär. Inga biverkningar på havtorn har rapporterats mer än att vissa personer är känsliga mot havtornsolja i magen då det är fett.

Inga studier är gjorda på gravida och havtorn, men havtorn eller havtornsolja är inte farligare än att äta tex oliver och olivolja.